SIEMACHA na Dakarze

W tym roku dwóch wychowanków SIEMACHY otrzymało szansę zobaczenia Rajdu Dakar od środka. Karol i Dominik (pochodzący z Kielc i Tarnowa) towarzyszą Sonikowi na drodze do obrony tytułu najlepszego quadowca Dakaru. Poza startem i metą rajdu chłopcy zwiedzą Argentynę, poznają jej kulturę, zwyczaje i kuchnię, a także przyjrzą się codziennemu życiu rówieśników z Ameryki Południowej.

Rywalizacja Dakaru wystartowała 3 stycznia z Buenos Aires. Siemachowcy byli obecni podczas ceremonii startu w centrum argentyńskiej stolicy. Później przyjrzą się życiu na rajdowym biwaku i sprawdzą, jak wielki wysiłek podejmują motocykliści, quadowcy, kierowcy samochodów oraz ciężarówek podczas rajdu. Kiedy uczestnicy Dakaru przeniosą się na północ Argentyny wychowankowie SIEMACHY otrzymają okazję poznania życia swoich rówieśników. Będą zwiedzać kraj tanga i Diego Maradony, próbować lokalnej kuchni, poznawać kulturę i historię. Odwiedzą również słynny, polski ośrodek misyjny „Maciaszkowo”, znajdujący się nieopodal Buenos Aires, który zawsze przed startem Rajdu Dakar odwiedza Rafał Sonik.

Rafał Sonik, sportowiec i filantrop jest związany z SIEMACHĄ od ponad 20 lat. Młodzi ludzie dopingują sportowca podczas startów w Rajdzie Dakar i Pucharze Świata - nagrywają filmy, relacjonują wydarzenia, piszą teksty piosenek i kibicują rywalizacji Polaka w najodleglejszych rejonach świata. Historia wspólnych startów SIEMACHY i Rafała Sonika w Dakarze to  nie tylko wsparcie młodych kibiców z placówek SIEMACHA Spot, lecz także wizyta ks. Andrzeja Augustyńskiego w Argentynie w 2014 r. Rafał Sonik jest Członkiem Honorowym Stowarzyszenia SIEMACHA związanym z jego działalnością od 1993 roku. Współtwórca prekursorskiego projektu "SIEMACHA w galeriach handlowych" wybudował i udostępnił młodym ludziom nowoczesny obiekt w Tarnowie - pierwszy tego typu ośrodek w skali globalnej, który nie tylko zapoczątkował projekt "SIEMACHA w galeriach handlowych", ale też spowodował zmiany w podejściu właścicieli nowoczesnych centrów handlowych do funkcji społecznych pojawiających się na ich terenie. Placówka SIEMACHY znajduje się także przy Galerii „Korona” w Kielcach.

Rajd Dakar to największe wyzwanie w świecie sportów motorowych i jedno z największych z jakim człowiek w ogóle może się zmierzyć. To dwa tygodnie zmagań nie tyle z rywalami, co własnymi słabościami, kryzysami, potwornym zmęczeniem, nieprzyjaznym terenem i nieprzewidywalną pogodą. Zawodnicy, ale również towarzyszące im zespoły pokonują w ciągu dwóch tygodni około dziesięć tysięcy kilometrów. Przecinając Amerykę Południową od Atlantyku po Pacyfik przejeżdżają przez andyjskie przełęcze położone na wysokości niemal 5000 m n.p.m. Muszą radzić sobie zarówno z różnicą wysokości, jak i temperatur, które nie raz sięgają 45 stopni w cieniu. Cieniu, którego nie sposób znaleźć na ciągnących się po horyzonty argentyńskich pustkowiach.

Od 1 do 16 stycznia 2016 r. wychowankowie SIEMACHY będą relacjonować zmagania na trasie Rajdu Dakar z Argentyny za pomocą bloga, fotorelacji oraz krótkich filmów dystrybuowanych w social media. Zapraszamy do śledzenia ich przygód!
Więcej informacji:
www.siemachanadakarze.blog.pl