Wieczór Kolęd: Pokój niesie ludziom wszem

Uroczysty koncert utworów, z płyty „Gwiazdy po kolędzie”, zwieńczył kolejny rok pracy Stowarzyszenia SIEMACHA. 20 grudnia w Starej Zajezdni Kraków by DeSilva, w świątecznym spotkaniu uczestniczyło ponad 900  wychowanków, pracowników, przyjaciół i partnerów SIEMACHY. Gośćmi honorowymi wydarzenia byli Przewodniczący Rady Europejskiej Donald Tusk oraz Andrij Deszczycia - Ambasador Ukrainy w Polsce.

Tegoroczne spotkanie było okazją, aby wspólnie wykonać najpiękniejsze utwory świąteczne z nowej płyty „Gwiazdy po kolędzie”, na której obok młodych polskich wokalistów śpiewają uzdolnieni muzycznie wychowankowie Stowarzyszenia. Poza gośćmi honorowymi - Przewodniczącym Donaldem Tuskiem oraz Ambasadorem Andrijem Deszczycia - na spotkanie przybyli także Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski i ks. Kardynał Franciszek Macharski. Nie zabrakło też przedstawicieli firm wspierających organizację m. in. z INTER-BUD Developer, TAURON, Hotel Rubinstein, Konsalnet, Próchnik, Gemini Park, Alma, Kraków Airport.

Tegoroczny„Wieczór Kolęd”  był dedykowany Ukrainie. Uczestnicy podkreślali znaczenie wspólnoty i pokoju. Ideę jednoczenia ludzi ponad podziałami zaakcentował w swoim wystąpieniu Ambasador Ukrainy Andriej Deszczycia, który przedstawił propozycję otwarcia placówki dla dzieci na Ukrainie przy współpracy z polskim Stowarzyszeniem SIEMACHA i wsparciu Wołodymyra Grojsmana, Przewodniczącego Rady Najwyższej Ukrainy. Wyrazem wsparcia dla dzieci z Ukrainy było podpisanie przez uczestników koncertu tysiąca kartek z życzeniami, które Ambasador zawiezie do Charkowa i Winnicy. Stamtąd też przyjedzie w przyszłym roku pięćdziesięcioro dzieci w odwiedziny do wychowanków Stowarzyszenia.

Podczas „Wieczoru Kolęd” młodzi wokaliści zaprezentowali kolędy i utwory świąteczne, które z początkiem grudnia br. ukazały się na płycie „Gwiazdy po kolędzie”. W wyjątkowym projekcie muzycznym, z którego dochód zostanie przeznaczony na realizację muzycznych zainteresowań wychowanków Stowarzyszenia, wzięli udział: Margaret, Kasia Popowska, Sarsa, Pamela Stone, Antek Smykiewicz i Rafał Brzozowski, a towarzyszyli im wychowankowie SIEMACHY. Podczas koncertu w krakowskiej Starej Zajezdni do polskich muzyków dołączył kanadyjski wokalista i kompozytor Matt Dusk. Wielką niespodzianką okazał się występ znanego ukraińskiego wokalisty Fomy, który zaśpiewał rodzimy utwór świąteczny.

Wydawcą płyty “Gwiazdy po kolędzie” jest Universal Music Polska i Magic Records, a Partnerem Strategicznym realizacji projektu firma Inter-Bud Developer z Krakowa.

Na konferencji prasowej, ks. Andrzej Augustyński, Przewodniczący Zarządu Stowarzyszenia SIEMACHA, podkreślił rolę Stowarzyszenia w budowaniu pokoju i społeczeństwa obywatelskiego: "Ogromna część naszego zaangażowania to jest wysiłek zmierzający do tego, żeby wychować ludzi do dialogu, żeby wyposażyć ich w takie umiejętności, które pozwolą im budować relacje z innymi, mieć satysfakcję ze swoich własnych osiągnięć, umieć je odkryć, rozwinąć talenty i po prostu cieszyć się życiem. Wierzymy głęboko w to, że człowiek spełniony (...) nigdy nie pomyśli o tym, żeby wzniecać wojny."

Punktem kulminacyjnym spotkania było wystąpienie Przewodniczącego Rady Europejskiej, Donalda Tuska."Obiecałem sobie, że głos nie będzie mi drżał tym razem, jednak między wami tracę pewność siebie jako polityka, osoby oficjalnej, bo wiem, że jest to miejsce wyjątkowe i potrafi wytrącić ludzi takich jak ja ze stanu pewności siebie. Andrzeju po raz kolejny mam ten wielki zaszczyt aby być z wami w przeddzień Świąt Bożego Narodzenia. To jest dla mnie grono ważniejsze, niż wszyscy przywódcy świata”, powiedział bardzo wzruszony i dodał “Tutaj dobro czuje się w sposób bezdyskusyjny i te dobre intencje wypełniają przestrzeń, wszędzie tam, gdzie jesteście - ludzie SIEMACHY. Nie wiem, ile razy już byliśmy razem ze sobą w Wigilię, ale wiem jedno, że w tym gronie rozpoznajecie lepiej niż ktokolwiek inny, czym jest dobro. Miedzy wami czuje się tę pewność, że dobro które jest w nas i wokół nas, jest ważniejsze niż zło, które jest wokół nas i czasami w nas, za to chciałem wam bardzo podziękować." Na koniec Przewodniczący złożył wszystkim gościom najlepsze świąteczne życzenia.

Głos zabrał także Ambasador Ukrainy w Polsce, Andrij Deszczycia: "Nie udało mi się dotrzeć tu samolotem, udało się pociągiem, myślałem aby użyć sań św. Mikołaja, ale nie było śniegu. Nie mogłem jednak do was nie dotrzeć. Dużo robicie dla wsparcia Ukrainy, aby duch pokoju, ciepła i przyjaźni był też na Ukrainie.  Dziękujemy wam szczególnie, za wspieracie w czasie, kiedy drugi rok walczymy z agresją rosyjską. Mamy nadzieję, że wywalczymy pokój na Ukrainie dzięki pomocy Polaków, przy wsparciu całego świata. Dzieci to nasza przyszłość, dlatego szczególnie mnie cieszy, że SIEMACHA planuje rozpocząć działalność także na Ukrainie. Dzięki temu pokolenie naszych młodych ludzi będzie mogło poczuć się jak jedna wielka europejska rodzina.

Podczas "Wieczoru Kolęd" Rafał Sonik, przedsiębiorca, sportowiec i filantrop związany z SIEMACHĄ od ponad 20 lat, przedstawił dwóch wychowanków SIEMACHY, którzy dołączą do niego w czasie tegorocznego rajdu Dakar. Już w styczniu dwóch wychowanków SIEMACHY otrzyma szansę zobaczenia Rajdu Dakar od środka. Karol Ludwinek i Dominik Fitrzycki (z placówek w Kielcach i Tarnowie) będą towarzyszyć Sonikowi w drodze do obrony ubiegłorocznego zwycięstwa. Chłopcy zwiedzą Argentynę, poznają jej kulturę, zwyczaje i kuchnię, a także przyjrzą się codziennemu życiu rówieśników z Ameryki Południowej.
Więcej informacji:
www.siemacha.org.pl